Artan veri hacmi karşısında veri depolama çözümlerinin geleceği nasıl olacak. İnsanlık bir taraftan çılgınca veri üretirken diğer taraftan bu üretilen verileri daha etkin işleyip, güvenliğini sağlayarak daha uzun süreli saklamak için yeni veri depolama teknolojileri geliştiriyor.
Kuşkusuz işletmeler, artan veri hacimlerini saklayıp yönetecek bu çözümlere her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyacaklardır. Bu yazımızda gelecek 10 yılın veri depolama sistemlerine yansımasını sizlere aktarmaya çalışacağız.
Bulut Tabanlı Veri Depolama Çözümleri
Bulut tabanlı veri depolama, veri depolama ve yönetim ihtiyaçlarını karşılamak için popüler bir seçenek haline gelmiştir. Bulut tabanlı veri depolama çözümleri, işletmelerin veri depolama kapasitesini artırırken, daha düşük maliyetler ve daha yüksek ölçeklenebilirlik sağlar. Bulut tabanlı veri depolama, özellikle hibrit bulut ve çoklu bulut stratejileriyle birleştiğinde işletmeler için daha esnek ve güvenilir çözümler sunabilir.
Bulut tabanlı veri depolama çözümleri ya da servislerini kullanmayı düşünen işletmelerin verilerin güvenliği konusunda gerekli önlemleri aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Ülkeler arasında yaşanacak anlaşmazlıklar neticesinde olası ambargolardan etkilenmemek için, özellikle ülkemiz sınırları dışında barındırılan verilerin bir kopyasının ülke sınırları içerisinde bir bulut altyapısında bir kopyasının/yedeğinin bulunmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.
Yapay Zekâ (AI) Destekli Veri Depolama Çözümleri
Yapay zekâ teknolojileri, veri depolama çözümlerinin gelecekteki gelişiminde önemli bir rol oynayacaktır. AI destekli veri depolama çözümleri, veri depolama işlemlerinin otomatikleştirilmesine ve verilerin otomatik olarak kategorize edilmesine olanak tanır. Bu çözümler, işletmelerin veri yönetimi süreçlerini daha hızlı ve daha verimli hale getirirken, verilerin daha iyi korunmasına ve daha iyi bir şekilde kullanılmasına da yardımcı olur.
Yapay zekâ teknolojilerinin, veri depolama sistemlerinin kendilerini sürekli geliştiren ve optimize eden akıllı öğrenen sistemlere dönüşmesini sağlaması beklenmektedir. Yapay zekâ, veri depolama performansını ve verimliliğini artırmak için veri erişim modellerini analiz ederek otomatik iyileştirmeler yapabilir.
Veri Depolama Sanallaştırması
Veri depolama sanallaştırması, işletmelerin farklı veri depolama cihazlarını tek bir mantıksal depolama birimi gibi kullanmalarına olanak tanır. Bu teknoloji, işletmelerin veri depolama kapasitelerini artırırken, veri yönetimi işlemlerini de basitleştirir. Önümüzdeki 10 yıl içinde, Sanallaştırma, veri yedekleme ve felaket kurtarma planlamasında daha yenilikçi yaklaşımlar sunarak iş sürekliliğini destekleyerek daha yaygın hale geleceğini ve işletmelerin veri yönetimi süreçlerini daha verimli hale getireceği öngörülmektedir.
Veri Depolama Katmanlama (Tiering)
İşletmeler içinde üretilen verilerin tiplerine erişim hızı ve erişilme sıklığı farklılık göstermektedir. Özellikle çok büyük veri hacmine sahip işletmeler için kullanıcıların ürettiği ofis uygulamaları verileri ile satış raporlama verilerinin erişim önceliği doğal olarak farklıdır. Veri depolama sistemlerinde bulunan katmanlama özelliği ile her veri kendi ihtiyaçlarına özel farklı disk teknolojilerinde saklanabilmektedir. Örneğin satış raporları verisini maliyeti yüksek çok hızlı flash tabanlı diskler üzerinde tutarken kullanıcı ofis uygulama verilerini maliyeti daha uygun daha düşük hızda erişilebilecek SAS tabanlı disklerde tutmak isteyebiliriz.
Veri depolama sistemlerinin katmanlama özelliği uzun dönemli veri saklama (arşivleme) ihtiyaçlarını ek bir yazılım maliyeti gerektirmeden yapabilmesi veri depolama sistemlerinin toplam sahip olma maliyeti açısından önemlidir. Tape gibi enerji tüketimi düşük ancak veri saklama süresi uzun veri depolama ortamlarının da bu katmanlama özelliğine entegre olması işletmeler için verilerinin yaşam döngüsünü yönetebilmeleri için oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.
Önümüzdeki yıllarda bu katmanlar arasına uç (edge) veri depolama sistemleri de dahil olacaktır.
Uç (Edge) Veri Yönetimi
Sensör teknolojilerindeki gelişmeyle birlikte IoT projelerindeki artış beraberinde internete bağlanabilir cihazlardan toplanan verilerin uç noktada depolanması ve işlenmesi ihtiyacını getirdi. Özellikle görüntü yakalama ve işleme projelerinde dosya boyutları oldukça yüksek video görüntülerinin uçta saklanması ve işlenmesi için bu ihtiyaca uygun uç noktada veri depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Uç veri depolama sistemleri çok büyük kapasiteye sahip olmayacaklar ancak uç nokta sayısına bağılı olarak çok sayıda konumlandırılmaları gerekecektir. Bu kapsamda klasik NAS cihazlarına olan talep artarken alternatif olarak hiper bütünleşik (hyperconverged) donanımların uç bilişim altyapısı olarak kullanımının artacağı öngörülmektedir.
Uç veri depolama sistemlerinin özellikle S3 uyumlu API desteklerinin bulunması, uç noktada toplanan verilerin işlenmesi sonrası uzun dönemli saklanması için bulut altyapılarına entegrasyonu açısından önemli bir özellik olarak öne çıkmaktadır.
Konteyner (Container) Teknolojileri
Konteyner tabanlı uygulamalarının artması ile bu uygulamaların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmış yazılım tabanlı veri depolama sistemleri tasarlanmaktadır. Konteyner teknolojilerini destekleyen bu veri depolama sistemleri, konteynerleştirilmiş ortamlarda çalışan uygulamalar için esnek, ölçeklenebilir ve yüksek performanslı depolama imkânı sunmaktadır. Öne çıkan özellikleri, Kubernetes gibi konteyner yönetim araçları ile entegrasyon yetenekleri sayesinde, uygulamaların dağıtımının otomasyonu, ihtiyaç olduğunda otomatik olarak veri depolama alanı tahsis edilebilmesi ve ihtiyaç kalmadığında geri alınabilmesidir.
Sıra Dışı Veri Depolama Teknolojileri
DNA Tabanlı Veri Depolama Sistemi
Artan veri hacmini işleyebilmek ve saklayabilmek için bilim insanları çalışmalarına devam etmektedir. Blog yazılarımız arasında bulunan DNA tabanlı veri depolama sistemleri bu konudaki en sıra dışı çalışmadır. Bu teknoloji ile ilgili detayları merak ediyorsanız yazımıza buradan erişebilirsiniz.
Cam Tabanlı Veri Depolama Sistemi
Bilim insanları kuvars cam malzemeyi bir veri saklama ortamı olarak kullanılabileceğini, geri okunabileceğini ve cama depolanan verilerin değiştirilemeden uzun yıllar saklanabileceğini kanıtladılar.
2014 Ocak ayında Peter Kazansky küçük bir Cam plaka üzerine 360 terabayt veri yazılabileceği ve bu verinin oda sıcaklığında 300 kentilyon yıl 190 derece yüksek sıcaklıkta ise 3,8 milyar yıl saklanabileceği üzerine bir araştırma yayınladılar. Southampton üniversitesi optoelektronik araştırma bölümünce çalışan Kazansky ve arkadaşları bu çalışmaları ile “En dayanıklı dijital depolama ortamı” konusunda Guiness rekoru kırdılar. Bunun yanında, Peter Kazansky, Microsoft ve Warner Bross iş birliği ile 1978 yılı yapımı “Superman” filmini yaklaşık bir bardak altlığı büyüklüğünde 75x75x2 kalınlığında bir cam parçasına depoladılar ve filmi buradan geri okumayı başardılar. Cam 75,6 gigabayt büyüklüğünde veri ve hata yedekleme kayıtlarını içeriyor.
Cam ortama veri yazıldıktan sonra bu ortamın saklanması için herhangi bir ilave maliyet gerektirmiyor olması sürdürülebilirlik açısından cam malzemenin veri depolama ortamı olarak kullanılmasını daha da cazip hale getiriyor. Ancak camın veri depolama sistemi olarak nihai tüketiciler tarafından satın alınabilir ve kullanılabilir olabilmesi için birkaç on yıl daha geçmesi gerekecek görünüyor.
ITSS olarak sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?
ITSS olarak otuz yılın üzerinde tecrübeli uzmanlarımız ile 400’den fazla sözleşmeli müşterimizde 600’den fazla marka bağımsız veri depolama sistemlerine 7×24 parça dahil bakım hizmeti sunuyoruz.
- İş ihtiyaçlarınıza uygun veri depolama sistemleri sunulması
- Veri depolama sistemleri analizi, sağlık taraması ve raporlaması
- Veri depolama sistemleri kapasite artışı
- Eski veri depolama sisteminin yenisi ile değiştirilmesi
- Veri depolama sistemleri düşük performanslı disklerin yüksek performanslı disklerle değiştirilmesi
- Kısa ya da uzun süreli veri depolama sistemleri kiralama hizmeti
- Kapasite bazlı veri depolama hizmeti
Konularında sizlere yardımcı olabiliriz. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz…