Teypler 1960’lardan günümüze uzun bir süre birincil veri saklama ortamı olarak kullanıldı. Zaman içinde teyp sürücüleri, veri odaklı işletmelerin artan talepleri ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla disk ve bulut depolama tarafından gölgede kaldı. Bu durum, bazılarının bu teknolojilerin eninde sonunda teybin yerini tamamen alacağını düşünmesine yol açmıştır. Teyp ve teybe yedekleme hakkındaki diğer popüler yanlış anlamalar arasında düşük performans, düşük kapasite ve ölçeklenebilirlik eksikliği yer almaktadır. Bu tür yanlış inanışlar, teybin güvenilir bir yedekleme ortamı olarak itibarını olumsuz etkilemiştir.
Şu anda, Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) sürekli yükselişi, yüksek çözünürlüklü 4K/8K videoların ortaya çıkışı ve yapay zeka tabanlı büyük veri analizleri nedeniyle günlük olarak 2,5 kentilyon bayt veri üretiyoruz. Bu hızla gidersek, dünya çapındaki verinin 2025 yılına kadar 175 zettabayta ulaşması ve yıllık yüzde 61 büyüme göstermesi bekleniyor. Bir ZB bir trilyon gigabayta (GB) eşdeğerdir – en yeni cep telefonları 256 GB’a sahiptir.
Şu anda dünyada tahmini 547 eksabayt (EB) gerçek veri depolayan 2021 sonu itibarı ile 728’den fazla hiper ölçekli veri merkezi var ve 2026 sonuna kadar bu sayının 1.200’e ulaşacağı belirtiliyor(Synergy Research Group). Bu sadece çok fazla veri değil, aynı zamanda çok fazla enerji tüketimi demek.
Dijital verilerin bu muazzam büyümesinin üstesinden gelebilen, onları siber suç saldırılarından koruyabilen ve dünyanın en büyük hiper ölçekli veri merkezlerinden bazıları için verileri arşivleyen tek teknoloji, 60 yıldan daha eski bir teknoloji olan manyetik bant olabilir mi?
En yaygın teyp yedekleme efsanelerini ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik girişimleri ele alacağız. IBM ve FUJIFILM’in bir dünya rekorunu paylaşacağız. Ayrıca, 2023 yılında bir yedekleme ortamı olarak teybin durumuna ve teybe yedekleme teknolojisinin nereye doğru gittiğine odaklanacağız.
Teyp Yedekleme Nedir?
Teyp yedekleme, birincil verilerin dijital veri kopyalarının teyp kartuşlarında veya kasetlerinde saklanmasını içeren bir veri koruma yaklaşımıdır. Teyp yedekleri şu anda düzenli olarak erişilmesi gerekmeyen kritik verilerin uzun süreli tesis dışında depolanması için ikincil yedekler olarak kullanılmaktadır. Özellikle arşivleme ve veri uyumluluğu amaçları için kullanışlıdırlar.
Teybin günümüzdeki rolü
Teyp, 1960’lardan 1980’lerin ortalarına kadar – sabit disklerin daha yaygın hale geldiği noktaya kadar – dijital verileri depolamanın birincil yoluydu. O zamana kadar sabit diskler manyetik bantlara göre daha düşük fiyat, daha yüksek kapasite ve daha iyi kullanılabilirlik sunuyordu. Bu özellikler sabit diskleri teyp yedeklemelerine etkili bir alternatif haline getirdi. Bununla birlikte, teyp sürücüsü yedeklemesi, büyük depolama kapasitesi, maliyet etkinliği ve güvenilirliği nedeniyle veri depolamak için hala ana seçeneklerden biri olmaya devam etmektedir.
Bununla birlikte, manyetik bandın dezavantajları vardır. Örneğin, dijital verileri bir teyp üzerine okumak veya yazmak için bir teyp sürücüsü kullanmanız gerekir. Teyp sürücülerinin sıralı-erişim cihazları olduğunu, yani belirli bir veri bloğuna erişmek için önce kendisinden önceki tüm veri bloklarını okuması gerektiğini unutmayın. Ayrıca, teyp kartuşları ve kasetleri uygun olmayan koşullarda tutulursa zamanla bozulabilir ve istenmeyen veri kaybına neden olabilir.
Manyetik bant formatları
Disk tabanlı veya bulut tabanlı depolama ile rekabet edebilmek için manyetik teyp yedekleme sistemi üreticileri teyp işlevselliğini sürekli olarak geliştirmek ve zenginleştirmek zorundadır. Piyasada birden fazla teyp formatı bulunmaktadır. Bunlar kapasite, veri aktarım hızı, yükleme süresi vb. açılardan farklılık gösterir.
Bunlar hakkında bilmeniz gereken beş ana teyp formatıdır:
– LTO (Linear Tape Open), çeşitli depolama ortamı ürünleriyle uyumlu olan açık formatlı bir teyp depolama teknolojisidir. LTO, yüksek doğal depolama kapasitesi (12 TB’a kadar) ve büyük sıkıştırılmış kapasitesi (30 TB’a kadar) nedeniyle en yaygın kullanılan teyp formatlarından biridir.
– DLT (Dijital Linear Tape), verilerin 128 veya 208 doğrusal iz halinde yazıldığı bir diğer popüler bant formatıdır. DLT kartuşları 70 GB’a kadar sıkıştırılmış depolama kapasitesini desteklerken, yeni bir DLT sürümü olan SuperDLT 300 GB’a kadar depolama kapasitesi sağlayabilir.
– DAT (Dijital Audio Tape) başlangıçta ses kullanımı için tasarlanmış ancak o zamandan beri popüler bir yedekleme ortamı haline gelmiş bir depolama ortamıdır. Bu teyp formatı 60 ila 180 metrelik bir teyp üzerinde 1 ila 80 GB depolama kapasitesine sahiptir.
– AIT (Advanced Intelligent Tape), Sony tarafından bilgisayar verilerinin arşivlenmesi ve depolanması için geliştirilmiş bir teyp formatıdır. AIT 5. nesil kasetler 400 GB’a kadar bilgi depolayabilir ve 24 MBps veri aktarım hızı sağlar.
– QIC (Quarter Inch Cartridge), 60 MB ila 25 GB doğal depolama kapasitesi sağlayan bir manyetik bant depolama formatıdır. QIC kasetler çoğunlukla kişisel bilgisayarları yedeklemek için kullanılır.
Yaygın Teyp Yedekleme Efsaneleri
Aşağıda, teybe yedekleme ile ilgili tüm efsaneleri çürüterek, teybin 2023 yılında bile nasıl hala verimli ve maliyet tasarrufu sağlayan bir depolama seçeneği olduğunu gösteriyoruz.
Efsane 1: Teyp öldü.
Google’da ‘teybe yedekleme’ araması yaptıysanız, çoğu makalenin yalnızca teybin gerçekten ölüp ölmediğine odaklandığını fark etmişsinizdir. Teybin modern veri merkezlerinde büyük miktarda veri depolamak için hala yaygın olarak kullanıldığı düşünüldüğünde bu gariptir.
Teyp yedekleme aslında ölmemiştir – sadece doğru şekilde pazarlanmamaktadır. Ne yazık ki, bazı işletme sahipleri, BT yöneticileri ve sektör uzmanları teyp kullanmanın getirdiği tüm faydaları tam olarak anlamıyor.
Bunun ana nedeni, manyetik teyp yedeklemenin gerçekte nasıl çalıştığının ve BT veri koruma altyapınızı nasıl geliştirebileceğinin anlaşılmamasıdır. Müşteriler en son teyp teknolojileri ve kabiliyetleri hakkında bilgi sahibi değiller.
Teyp yedekleme sistemleri üreticilerinin teyp teknolojisi ile ilgili yanlışları ortadan kaldırmak için çok çalışması ve ürünlerinin yararlarını daha iyi anlatması gerekir. Aksi takdirde, teyp hakkındaki olumsuz efsaneler devam edecektir.
Efsane 2: Teybe yedeklemenin modası geçmiştir.
Teybin modern BT altyapısındaki rolü zaman içinde büyük ölçüde değişmiştir. Önceleri birincil depolama seçeneği olarak kullanılan teyp, artık büyük miktarda verinin şirket dışında arşivlenmesi için en iyi seçenektir. Teyp yedekleme diğer yedekleme teknolojileriyle (disk veya bulut) birlikte kullanıldığında, sisteminizin hatalarını ve güvenlik açıklarını ele alan kapsamlı bir veri koruma stratejisi oluşturabilirsiniz.
Bahsetmeye değer bir diğer nokta da teybin gelişimi boyunca sabit kalmasıdır. Sırasıyla yükseliş ve düşüş yaşayan bulut ve disk depolamanın aksine, teyp kullanımı yıllar boyunca sabit kalmıştır. Bunun başlıca nedeni manyetik bandın, özellikle de LTO teyp sürücüleri ve kartuşlarının sağladığı güvenilirlik, dayanıklılık ve geriye dönük uyumluluktur.
Efsane 3: Teyp diğer depolama ortamları ile değiştirilebilir.
Disk veya bulut depolamanın sağlayabileceği birçok faydaya rağmen, yedekleme ortamı olarak teybin yerini tam olarak alamamışlardır. Bunun temel nedeni, manyetik bandın onu öne çıkaran bazı benzersiz özelliklere sahip olmasıdır:
- Yüksek kapasite ve uzun ömürlülük – büyük dosyaların uzun süreli saklanması için mükemmeldir
- Taşınabilirlik ve kompakt boyut – verilerin bir sistemden diğerine taşınması için uygundur
- Veri bütünlüğü ve güvenliğinin çok önemli olduğu, yüksek düzeyde düzenlemeye tabi sektörler için uyumlu depolama
- Fidye yazılımlarına dayanıklı – kötü amaçlı yazılımlara veya fidye yazılımlarına maruz kalabilecek herhangi bir ağa bağlı olmayan nihai çevrimdışı (air-gapped) depolama ortamı
- Güç tüketimi ve ısı üretimi açısından verimli – enerji maliyetlerinin önemli ölçüde azaltılmasını sağlar
Efsane 4: Teyp etkili bir yedekleme depolama ortamı değildir.
Teyp nihai yedekleme ortamı olarak kabul edilemez, ancak uzun vadeli veri saklama ve tesis dışı arşiv depolaması oluşturma söz konusu olduğunda hala en iyi seçenektir.
3-2-1 yedekleme kuralı, neredeyse her koşulda verilerinizin güvenliğini sağlayabilecek popüler bir veri koruma stratejisidir. Bu kural şu şekilde işler: üç veri kopyasına sahip olun, bunları iki tür medyada saklayın ve bunlardan birini tesis dışında tutun. Yedeklerinizi teybe göndererek bu yedekleme stratejisini geliştirebilirsiniz. Bu şekilde, hava boşluklu ve çevrimdışı bir kopyaya daha sahip olursunuz, böylece fidye yazılımı saldırılarına karşı dayanıklılığı artırır ve başka bir veri koruma katmanı eklersiniz.
Teybin çevrimdışı özellikleri, onu gelişmiş siber güvenlik tehditleri çağında vazgeçilmez bir depolama ortamı haline getirir. Verilerinizi teyp üzerinde tutmak, fidye yazılımlarına karşı korumalı depolamayı çok daha düşük bir fiyata oluşturmanızı sağlar. Sonuç olarak, yalnızca verilerinizin en kritik kopyalarını korumakla kalmaz, aynı zamanda bunları dahili veya harici saldırganlara karşı da güvence altına alabilirsiniz.
Efsane 5: Teybin geleceği yok.
Teybin öldüğü ve modasının geçtiği yönündeki yanlış iddialar nedeniyle, müşterilerin çoğu hala veri depolamanın geleceğinin manyetik teypte olmadığına inanıyor. Aslında bu doğru değildir çünkü modern işletmelerin yaklaşık %80’i yedekleme altyapılarında teybe yer vermektedir. Dahası, teyp yedekleme teknolojisine olan ilgi son yıllarda büyük ölçüde artmıştır. Sonuç olarak, teyp yedekleme sistemleri satıcıları, artan iş taleplerini karşılamak için teyp depolama yeteneklerini artırma konusunda her zamankinden daha kararlı.
Her şeyden önce, teyp satıcıları teyp depolama kapasitesini artırmak için çalışmaktadır. Ayrıca, teyp çevrimdışı depolama özellikleri sunarak yedeklerinizin fidye yazılım saldırılarına karşı güvenli bir şekilde korunmasını sağlar. Manyetik teyp yedekleme sağlayıcıları, teyp şifrelemesini de dahil ederek bu işlevi daha da ileri götürüyor. Bu şekilde, yetkisiz bir kullanıcı teyp içeriğine erişemez ve verilerinizin üzerine yazamaz.
En son teyp gelişmelerinden biri de teyp bölümleme kullanımıdır. Bu işlevsellik sayesinde teybi iki bölüme ayırabilirsiniz. Bu bölümlerden biri teybin dizinini içerirken, diğeri yedekleri depolamak için kullanılabilir. Bu şekilde, teyp yedekleme yönetiminin karmaşıklığını azaltabilirsiniz.
Bir Dünya Rekoru
IBM, FUJIFILM Corporation prototipi dünya rekoru kırarak günümüz teyp sürücülerinden 27 kat daha fazla alan yoğunluğu sunuyor. (15 Aralık 2020) Haberin tamamına buradan erişebilirsiniz.
IBM araştırmacıları ve Fujifilm arasında 15 yılı aşkın süredir devam eden çalışmaları gün ışığına çıkaran yeni bir kilometre taşını açıklıyor. Birlikte, bant depolamada yeni bir dünya rekoru daha kırdık – 2006’dan bu yana altıncı rekorumuz. Sınırları zorlayarak Fujifilm tarafından geliştirilen prototip stronsiyum ferrit (SrFe) partiküllü manyetik bant üzerinde 317 GB/in2 (inç kare başına gigabit) alansal yoğunluk elde ettik. Bu, mevcut son teknoloji ürünü ticari teyp sürücülerinde kullanılan alansal yoğunluktan yaklaşık 27 kat daha fazladır.
Depolama potansiyeli açısından, bu yeni alansal yoğunluğa sahip tek bir teyp kartuşu yaklaşık 580 terabayt (TB) veri depolama potansiyeline sahiptir. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, 580 TB, 944 metre yüksekliğe istiflenmiş 786.977 CD’ye eşdeğerdir ki bu da dünyanın en yüksek binası olan Burj Kalifa’dan daha yüksektir. Bu muazzam bir veri miktarı! Hepsi de avucunuzun içindeki bir teyp kartuşuna sığıyor.
IBM ve FUJIFILM çalışmalarında gördüğümüz üzere teyp teknolojisinde potansiyel oldukça yüksek.
Manyetik Teyp Yedekleme Avantajları ve Dezavantajları
Popülerlikleri yıllar içinde dalgalanmış olsa da, teypler modern veri merkezlerinde geçerliliğini korumaktadır. Teybe yedeklemenin avantajları onu kuruluşlar için çok cazip bir yedekleme depolama seçeneği haline getirmektedir. Avantajların ardından ve bu teknolojinin tam bir resmini sunmak adına, teybe yedeklemenin bazı dezavantajlarını ele alıyoruz.
Teybe yedeklemenin avantajları
- Kapasite: Teyp cihazları, artan veri taleplerini karşılamak için sürekli olarak artırılan büyük depolama kapasitesi sağlayabilir. Bu yüksek kapasiteli depolama nispeten küçük bir fiziksel pakette gelir.
- Maliyet: Disk veya bulut yedeklemeleriyle karşılaştırıldığında, gigabayt başına maliyet söz konusu olduğunda teyp yedeklemeleri oldukça ekonomiktir. Ayrıca, teyp sürücüleri çevrimdışı veri depolama olarak kullanılabilir, bu da destek ve bakım açısından maliyetleri düşürür. Büyük miktarlarda eski veri söz konusu olduğunda, teyp yedekleme bu verileri depolamanın en uygun maliyetli yolu olarak kabul edilir. Eski verileri önce uygun bir modern formata dönüştürmek ve ardından teyp kartuşundan yeni bir ortama aktarmak pratik değildir.
- Ölçeklenebilirlik: Yeni teyp sürücüleri satın alarak ve bunları teyp kütüphanesine ekleyerek teyp yedekleme altyapısını kolayca ölçeklendirebilirsiniz. Öte yandan, disk tabanlı depolama kapasitesini artırmak istiyorsanız, ek donanım satın almanız gerekecektir ve bu da oldukça pahalı olabilir.
- Uzun ömürlülük: Teyplerin uzun ömürlü olması, teyp yedeklemelerinin büyük işletmeler tarafından hala yaygın olarak kullanılmasının ana nedenidir. Doğru şekilde bakımı yapılırsa, teyp sürücüleri gerekli verileri 30 yıl veya daha uzun süre saklayabilir. Sonuç olarak, teyp yedekleri kritik verilerin uzun süreli saklanması için kullanılır ve yüksek arşiv kararlılığı sağlar.
- Verimlilik: Disk veya bulut depolama cihazları normalde sık ve hızlı bir şekilde erişilmesi gereken verilerin depolanması için kullanılır. Bu nedenle, düzenli veri yedeklemeleri gerçekleştirmek ve gerektiğinde başarılı bir kurtarma sağlamak için bu tür cihazların 7/24 çalışması gerekir. Bu nedenle disk depolama, modern veri merkezlerinde enerji tüketiminin birincil kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Öte yandan, teyp yedekleme depolaması, verileri çevrimdışı saklama özelliği nedeniyle öncelikle veri arşivleme için kullanılır. Teyp sürücüleri yalnızca veri okunurken ya da yazılırken çalışır. Bu nedenle, teyp sürücüleri ihtiyaç duyuldukça çalışır, yani disk depolama cihazlarına göre daha az güç tüketir ve daha az ısı üretirler.
- Taşınabilirlik: Teyp kartuşlarına veri yazdıktan sonra, bunları kolayca alabilir ve bu teyp yedekleme ünitelerini tesis dışı bir yere taşıyabilirsiniz. Teyp depolama tesisinize yönelik herhangi bir potansiyel tehdit durumunda, teyp kartuşu yedeklerini kolayca toplayabilir ve daha güvenli bir yere taşıyabilirsiniz. Bulut veya disk depolama alanlarındaki verileri güvence altına almak için, büyük miktarda veriyi ağ üzerinden yeni bir yedekleme konumuna aktarmanız gerekecektir. Bu tür işlemler zaman alıcıdır ve temel üretim operasyonlarını aksatabilir.
- Güvenlik: Teyp yedeklemeyi birçok kuruluş için kazançlı bir seçenek haline getiren şey, verileri fidye yazılımlarına veya kötü amaçlı yazılımlara karşı koruyabilmesidir. Teyp yedekleri çevrimdışı olarak saklanır, yani yedekleme işlemi tamamlandığında teyp depolama cihazının sistemle bağlantısı kesilir. Böylece, teyp kartuşu sisteme bağlı olmadığından, “hava boşluklu bir yedeklemeye” sahip olursunuz ve saldırganlar verileri ele geçirip bozamaz. Şifreleme seçeneklerine ek olarak, teyp kartuşları WORM özellikli olabilir, yani veriler bir kez yazıldıktan sonra onları yeniden yazabilirsiniz. Tüm bu seçenekler teyp güvenliğini ve veri uyumluluğunu artırır ve kötü amaçlı yazılımlar tarafından şifrelenmeyi/bozulmayı önler.
Teyp yedeklemenin dezavantajları
- Teyp sürücüleri ve teyp kütüphaneleri ucuz değildir. Teyp yedekleme sistemleri, fiyatı yüksek olan bir teyp yedekleme sürücüsü veya fiyatı daha da yüksek olan bir teyp kütüphanesi kullanmanızı gerektirir.
- Kaydedilen verilere rastgele erişim desteklenmez, yalnızca sıralı erişim mevcuttur. Sonuç olarak, kurtarma işlemi gerçekleştirirken bir teyp ortamında ihtiyaç duyulan dosyayı veya dizini bulmak için uzun bir süreye ihtiyacınız vardır (veri ararken teybin geri sarılması gerekir).
- Teyp kartuşları, sabit disk sürücülerinden farklı olarak manyetik alanlara karşı hassastır.
- Düşük veri kopyalama hızı. Sabit disk sürücülerine kıyasla yavaş okuma/yazma hızı. Verilerin bir teyp depolama yedeğinden geri yüklenmesi uzun zaman alabilir.
Teyp Yedekleme En İyi Uygulamalar
Manyetik teyp yedekleme alanında en iyi uygulamaları genellikle şu alanları kapsar: manyetik teyplerin bakımı ve kullanımı, depolama ortamı, manyetik teyp yedekleme envanteri, yedekleme stratejisi ve çalışanların rolü. Bazı teyp kartuşları otuz yıla kadar dayanabilse de, uygun bakım ve onarım yapılmazsa durumları önemli ölçüde bozulabilir. Bir teyp hasar görürse, içerdiği verileri geri almanız mümkün olmayacaktır.
- Teyp yedeklemesinin bir kopyasını tesis dışında, bir kopyasını da tesis içinde tutun. Standart uygulama, verileri teyp ortamına yedeklemek ve ardından bu teyp kartuşunu uzun süreli depolama için tesis dışına göndermektir. Ancak, tüm bu verilerin bir kopyasını da yerinde tutmanız önerilir. Yerinde bir kopya tutmak, önemli bir kesinti veya hizmet kesintisi yaşamadan iş operasyonlarına hızla devam edebilmenizi sağlar. Tesis içi veri yedekleri anında kurtarma için kullanılırken, tesis dışı teyp yedekleri üretim merkezinizin bir felakette yok olması durumunda veri restorasyonuna yardımcı olabilir.
- En uygun teyp depolama yedekleme konumunu düşünün. Yukarıda belirtildiği gibi, manyetik teyp yedekleri normalde tesis dışında tutulur. Bu nedenle, manyetik teyp yedeklerini depolamak için en iyi konumun hangisi olduğunu düşünmelisiniz. Aynı felaketten etkilenme riskini en aza indirmek için tesis dışı depolama için üretim merkezinden uzakta farklı bir coğrafi alan seçin. Bununla birlikte, tesis dışı bir konum seçmenin ana kriteri, kurtarma hedeflerinizi belirleyen iş ihtiyaçlarınızdır. Bu nedenle, güvenilir veri saklama ve zamanında kurtarma sağlamak için bantlar ana üretim tesisinden güvenli bir mesafede bulunmalıdır.
- Manyetik teyp depolama yönetmeliklerini okuyun. Teyp kartuşlarının depolandığı ortamı kontrol edin. Depolama ortamının ısıya, neme, toza, doğrudan güneş ışığına vb. maruz kalmadığından emin olun. Teyp aşınmasını en aza indirmek için veri depolama ortamınız güvenli, iklim kontrollü ve yanmaz olmalıdır. Bantların, kağıt tozu ve toner tozu üretmesi muhtemel yazıcılardan ve fotokopi makinelerinden uzakta saklandığından emin olun. Ayrıca, bantları merdivenler, koridorlar, girişler veya çıkışlar gibi trafiğin yoğun olduğu ve hızla kirlenebilecek yerlerden uzak tutun. Yedekleme bantlarını manyetik alanların ve güçlü manyetik alanlar üretebilen cihazların yakınında saklamaktan kaçının.
- Kasetleri temiz tutun. Toz, kir ve liflerin banda bulaşmasını ve yedeklenen verilerin bütünlüğünü etkilemesini önlemek için bantların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Teyp kartuşları yalnızca sınırlı sayıda temizlenebilir. Çok fazla temizlik, bandın bozulmasına yol açabilir ve verilerinizin bütünlüğünü etkileyebilir. Kartuşun kullanım süresinin dolmak üzere olduğunu bilmek için her temizleme prosedürünü envanter günlüğünüze kaydedin.
- Tüm tesis dışı teyp kartuşlarının bir envanterini tutun. Teyp etiketine kritik bilgileri (örneğin, teyp modeli, yedeklemenin yapıldığı tarih, depolanan verilerin kategorisi, vb. Her bir teyp kartuşunu etiketleyerek birbirinden ayırt edilebilir hale getirebilir ve gerekli bilgilerin nerede saklandığını bilebilirsiniz. Bir envanter listesine sahip olmak, gerçek bir felaket kurtarma olayı sırasında size çok zaman kazandırabilir.
- Manyetik teyp yedeklerinin kurtarılabilirliğini test edin. Teyp yedekleme içeriğinin bütünlüğünü doğrulamak ve yedekleme faaliyetlerinizin ne kadar etkili olduğunu kontrol etmek için düzenli bir geri dönüş testi gerçekleştirin. Periyodik geri dönüş testi, tutarsızlıkların önceden tespit edilmesine ve gelecekte herhangi bir sorun yaşanmamasına yardımcı olabilir.
- İş ihtiyaçlarınızla en uyumlu yedekleme stratejisini seçin. Kapsamlı bir yedekleme stratejisi oluşturmak söz konusu olduğunda yedekleme sıklığı, yedekleme takvimi, yedekleme rotasyon şeması, yedekleme saklama stratejisi dikkate alınmalıdır. Bu şekilde, yalnızca veri korumasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda teyp sürücülerinin erken aşınmasını ve hasar görmesini de önleyebilirsiniz.
- Antivirüs yazılımı yükleyin. Virüslerden arındırılmış olduğunu ve sisteminizin güvenli bir şekilde korunduğunu doğrulamak için üretim ortamınızı düzenli olarak tarayın. Güvenilir bir antivirüs, sisteminizdeki kötü amaçlı yazılımların tespit edilip kaldırılmasına yardımcı olabilir ve sisteminize saldırıp verilerinizi ve teyp yedeklerinizi bozmasını önleyebilir.
- Yedekleme işlemi tamamlandığında yedekleme kasetlerini dikkatlice çıkarın. Teyp cihazınızın türü için belirtilen teyp kartuşunu kullanın. Sürücü kullanılmıyorsa teyp kartuşunu sürücüden çıkarmayı unutmayın. Teyp kartuşlarını koruyucu kılıflarına geri koymayı unutmayın.
- Çalışanların teyp yedeklerine erişimini kontrol edin. Yalnızca yetkilendirilmiş çalışanların teyp depolama alanına erişebildiğinden emin olun. Manyetik teyp yedekleme ve kurtarma işlemlerinizi izlemekten sorumlu en az iki çalışan belirleyin.
Sonuç
Gördüğünüz gibi teyp, kaçınılmaz sonunun geldiğine dair birçok iddiaya rağmen günümüzün dijitalleşen dünyasında hala geçerliliğini korumaktadır. Teyp, benzersiz özellikleri ve kabiliyetleri, sürekli gelişimi ve zaman içinde kanıtlanmış performansı gibi çeşitli nedenlerden dolayı varlığını sürdürmektedir. IBM ve FUJIFILM gibi üreticilerin çalışmaları ile Zettabyte’larca veriyi depolayabileceğimiz en uygun yer manyetik bantlar olacak görünüyor.
Veri koruma ve güvenlikle ilgili zorluklar da günümüzün hibrit bulut dünyasında pek çok kişinin aklının bir köşesinde yer alıyor. Teyp, siber saldırılara ve fidye yazılımlarına karşı korunmada kritik bir rol oynayabilir. Güvenlik söz konusu olduğunda teyp, bilinen tüm elektronik bağlantılardan fiziksel ve mantıksal olarak çıkarılabilir ve aksi takdirde verileri bozabilecek daha karmaşık saldırıları azaltmak için çalışan fiziksel bir bariyer veya “hava boşluğu” oluşturur.
ITSS olarak size bu konuda nasıl yardımcı olabiliriz?
- Şirketinizin yedekleme stratejisini tecrübelerimize ve en iyi uygulamalara göre revize edebiliriz.
- Kullandığınız yedekleme çözümünü inceleyerek sağlık taraması yaparak olası iyileştirme noktalarını raporlayabiliriz.
- Yedekleme çözümünüzü Fidye yazılım saldırılarına karşı koruyacak şekilde geliştirebiliriz. Bu kapsamda gerekli fiziksel donanım altyapılarını (veri depolama sistemi, teyp ve sunucu) hizmet olarak sağlayabiliriz.
- Tüm yedekleme operasyonunuzun sorumluluğunu üstlenerek isterseniz kendi tesisinizde isterseniz ITSS’in farklı veri merkezlerinde “Backup As A Service” ve “DR As A Service” hizmetlerini sunabiliriz.
- Hali hazırda kullandığınız teyp sistemlerinin parça dahil bakım sorumluluğunu üstlenebilir dilerseniz yeni teyp sistemi ile değiştirebiliriz.
Detaylı bilgi ve talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz…